מי מההורים למתבגרים לא אומר לעצמו, לפחות פעם אחת ביום, "מתי הם כבר יגדלו ונעבור את הגיל הזה"?
הורים רבים, למתבגרים, חווים קשיים רבים בתקשורת עם ילדיהם.
הסיבה נעוצה בעיקר בעובדה שהילדים שלכם גדלו והם בשלב בו הם בונים לעצמם את הזהות האישית שלהם – יש להם צורך בהתרחקות מסויימת על מנת להצליח "במשימה". זאת ועוד, הם מרגישים שאתם לא ממש מבינים אותם (בינינו – הם גם לא מבינים לגמרי את עצמם), שאתם כועסים עליהם כל הזמן, שאתם אומרים להם מה לעשות ושלא מבינים את הצרכים שלהם. הם בסך הכל רוצים לגדול ולהיות אנשים בוגרים.
גיל ההתבגרות הוא מעין גשר בין הילדות לבגרות. זהו זמן (שנים) בו הילדים שלנו הופכים, מילדים למבוגרים. אלה שנים שמאופיינות בקשיים לא קטנים עבור ילדינו היקרים.
הם בשלב בו הם מחפשים את הזהות האישית שלהם, גופם משתנה, ההורמונים שלהם משתבשים בגלל פרץ הורמונים מיניים מאוד גבוה, המוח שלהם משתנה והם שואלים את עצמם שאלות רבות ולא קלות.
הילדים שלנו פשוט רוצים לגדול ואנחנו צריכים לאפשר להם זאת אבל איך עושים את זה בלי שיהיו מלחמות בבית?
אני מציעה, בשלב הראשון, להתחיל לשוחח איתם. לשאול אותם לשלומם, לשאול כיצד היה היום, לבדוק אם הם צריכים משהו. לעשות זאת לא כשלכם נוח (כי אז יש סיכוי שלהם לא נוח והם יתנגדו אלא זמן שמתאים לשני הצדדים (זה יכול להיות כזמן איכות בו תזמינו את ילדיכם לדייט כלשהו).
בשלב הבא ממליצה לשבת עם הבן/בת זוג שלכם ולבדוק מה קשה ומה רוצים לשנות. מה הקווים האדומים של שני בני הזוג, על מה הם מוכנים להתפשר ועל מה הם מוכנים לוותר לגמרי.
לאחר ששוחחתם, קיבעו עם הילדים המתבגרים פגישה. עשו זאת בכיף – עם ארוחת ערב או כל דבר אחר שהילדים אוהבים. שוחחו איתם על השינוי שאתם רוצים לעשות ושאלו אותם מה היו רוצים שיקרה אחרת בבית (רצוי וצריך להכין אותם לקראת הפגישה יום קודם ולומר להם מה נושא השיחה כדי שגם הם יתכוננו לשיחה). התחילו בצרכים שלהם על מנת שיקשיבו לכם לאחר מכן.
אחרי שהם דיברו, אימרו להם מה הצרכים שלכם, כהורים. מה הייתם רוצים לשנות או לשמר. שוחחו על כל התחומים (כסף, שעות בילוי, שעות שינה, שעת התעוררות בבוקר, שיעורי בית, השתתפות במשימות הבית וכל נושא העולה בדעתכם).
אחרי שדיברתם ורשמת הכל, עברו על הסעיפים ושאלו את הילדים, אילו תוצאה, לדעתם, ראויה לאותו הסעיף, במידה והילד לא יעמוד בהסכם (לדוגמה: אם הילד ביקש לחזור מבילוי, באמצע השבוע, בשעה 01:00 והוא מבטיח לקום לבית הספר בזמן. מה קורה במידה והוא לא מצליח להתעורר בבוקר כי הוא עייף מדי?). רשמו הכל ועברו שוב על כל הסעיפים על מנת לוודא שאכן כל מה שנרשם הוא בר ביצוע.
זה נקרא חוזה. זהו הסכם בין ההורים לילדים שעוזר לכולם להבין מה כן ומה לא. חשוב שההסכם יהיה גמיש. כלומר: אם הילד לקח על עצמו משימה בבית, לאפשר לו לעשות את המשימה בזמן הנוח לו.
בנוסף להסכם, חשוב מאוד שיהיה זמן שבו אתם מבלים עם ילדיכם. זמן איכות. זמן שבו אתם לא עסוקים בטלפונים אלא מתפנים לשיח או לבילוי רק עם הילד שלכם. זהו זמן משמעותי שיכול מאוד לעזור לקרב ביניכם לבין ילדיכם. אחד הדברים שמאוד עוזרים לקירבה זו ארוחת הערב. ארוחה בה יש שיח בין כולם ושיתוף.
דבר נוסף הוא שיתקיים שיח רציף בבית. שתפנו זמן לדבר על דברים, לשאול, להתעדכן ולשתף. תנו דוגמה לילדיכם. הם יראו שאתם משתפים וירגישו בנוח לשתף בעצמם.